Veronika Urdzíková

Meditácia – áno či nie? To je otázka!

O meditácii dnes počúvame zo všetkých strán. Každý ospevuje, aké má úžasné účinky, ako pomáha na rôzne zdravotné problémy, emočné zmätky, dokonca že člověk môže dosiahnuť osvietenie. Ako keby to bola zázračná pilulka na všetko…áno aj nie.

Meditácia je len NÁSTROJ a je jeden z mnohých, ktoré si člověk môže vybrať. Nechápte ma zle, ja meditáciu milujem a nedám na ňu dopustiť. Ak ráno nemám čas sa aspoň na chvíľku na seba naladiť, tak som taká nejaká..neviem to ani správne pomenovať..proste sa necítim tak ukľudnená a spojená sama so sebou.

Týmto len chcem poukázať na to, že niekedy sa ľudia do meditácie nútia, lebo sa hovorí o tom, aké má úžasné účinky, a pritom ich to nebaví. Alebo si nastavia příliš veľké ciele na začiatok a keď sa im nedarí ich splniť a je toho na nich veľa, tak sú z toho len viac frustrovaní. To ale nie je cieľom.

Ja za cieľ meditácie považujem spojiť sa so svojím vnútrom, vnímať viac sama seba a vypustiť myšlienky (alebo ich vedome pozorovať). Ale túto službu pre vás môže spraviť aj prechádzka v prírode. Alebo maľovanie. Alebo tanec. Alebo hranie sa s vašim štvornohým miláčikom. Alebo práca na záhrade. Čokoľvek. Dosaďte si sami, čo to je pre vás. Nie je teda nutné ísť len cestou klasickej meditácie.

Na druhej strane, pri meditácii je člověk „nútený“ sa tak trochu viac zaoberať rôznymi myšlienkami a pocitmi, ktoré sa môžu začať vynárať. Meditácia vás naučí skrotiť myseľ a lepšie pracovať so svojimi myšlienkami a pocitmi, ak ste s nimi doteraz vedome nepracovali. Ale vyžaduje to určitý čas a prax – nič sa nestane samo od seba. Naučiť sa pracovať so svojou mysľou a emóciami je proste otázka cviku – tak ako všetko v živote. A dá sa to naučiť.

Niektorí ľudia majú pocit, že keď majú příliš aktívnu myseľ, tak meditácia nie je pre nich. Práve naopak. Práve títo ľudia by z toho mohli mať najväčší prospech. Myslím si, že je dobré dať tomu aspoň šancu – existuje množstvo rôznych typov meditácií (viac v tomto článku >>>) a keď člověk skutočne chce, tak si nájde niečo, čo mu sadne.

Ak vás to ale za nič na svete nebaví, nebudem vás presviedčať. Možno by bolo pre vás naozaj zmysluplnejšie venovať čas tomu, z čoho máte skutočnú radosť.

Ale vráťme sa teda k samotnej meditácii (mám na mysli meditáciu v tichu, nie vedenú meditáciu alebo meditáciu pri hudbe alebo akýchkoľvek iných podnetoch) – často sa doporučuje meditovať okolo 20 minút, niekde som dokonca počula, že ráno aj večer! Pre ľudí, ktorí už nejaký čas praktikujú meditáciu, to je môže byť fajn. Ak sa ale bavíme o začiatočníkoch, tak si neviem úplne predstaviť, ako to je schopný dodržiavať dlhodobo. Určite existujú aj takí, ale bude ich menšina.

Pre začiatočníkov je lepšie začínať pomaly a postupne. Začať aj len s 5 minútami a postupne pridávať na 10 – 15 minút. A aj keby ste zostali len na tých 5 minútach – stále je to lepšie než nič. A nájsť si ráno 5 minút času navyše nie je nemožné. Oproti tomu ak si člověk, ktorý začína s meditáciou, v hlave nastaví, že musí ráno 20 minút meditovať, tak je z toho v strese, a to ešte ani nevstal z postele..

Meditácia má byť o spojení so svojím vnútrom, o skľudnení a naslúchaní samej sebe. A 5 minút kvalitnej meditácie, kedy sa naozaj sústredíte len sami na seba má určite väčší zmysel než si nastaviť budík na 20 minút a neustále premýšľať nad tým, čo vás v ten deň čaká, ako to všetko stihnete a kedy už konečne ten budík zazvoní a vy budete môcť ísť zasa niečo robiť.

Nemusíme stále niečo robiť. Ono je fajn niekedy len tak BYŤ. Tak skúste LEN BYŤ tých 5-10 minút ráno a možno vám to zmení celý deň 🙂

AK BY SI SA RADA DOZVEDELA NIEČO VIAC O MEDITÁCII, STIAHNI SI EBOOK ZDARMA >>>

PRÍPADNE SI ZAMEDITUJ SPOLU SO MNOU NA YOUTUBE >>>