Veronika Urdzíková

Moje 3 tipy na jógové podložky, na ktorých sa nešmýka

Možno sa aj vám stáva, že keď sa pri jóge zapotíte, tak sa vám šmýkajú ruky na podložke a nie ste stabilní. Mne sa to dialo tiež a nebavilo ma takto cvičiť. Všetku svoju energiu som investovala do toho, aby som sa vôbec UDRŽALA na tej podložke a nie ešte cvičila – to už bol nadľudský výkon!

Samozrejme, trochu preháňam 🙂 Ale bolo to proste náročnejšie. Keď som potom vyskúšala cvičiť na niečom „nekĺzavom“, bol to pre mňa obrovský rozdiel a už si neviem predstaviť cvičiť na niečom inom. Pravdaže, závisí o akom type jógy sa bavíme. Na pokojnú jin jógu je úplne jedno, akú si vezmete podložku. Ale ak cvičíte nejakú náročnejšiu vinyasu, power jógu alebo ashtangu, kde sa potrebujete udržať v náročnejších pozíciách, tak určite oceníte dobrú podložku, na ktorej sa vám nebude kĺzať.

Tip č. 1

Musím povedať, že môj tip č. 1 vlastne nie je podložka…je to jógový uterák, špeciálne upravený na cvičenie. Uterák je veľký ako podložka, takže ju celú prekryje a vďaka protišmykovo upravenej spodnej strane drží na podložke. Väčšinou je vyrobený z mikrovlákna , z vrchnej strany je hladký a príjemný na dotyk, podobný bavlne. Rozprestrieť ho môžete na akúkoľvek jógovú podložku.

Ja ho používam, keď si idem zacvičiť do štúdia a nechce sa mi prenášať moju vlastnú podložku. Zároveň mi aj príde hygienickejšie dať si tento uterák na jógamatku zo štúdia. Cenovo sa pohybuje okolo 10-20 EUR (250 – 500 Kč), ale dajú sa nájsť samozrejme aj drahšie varianty. Či je vhodnejšie zainvestovať do drahšieho jógového uteráka vám neviem poradiť, keďže ja túto variantu nepoužívam až tak často (väčšinou cvičím doma na svojej podložke), a už dlho mám len jeden jediný uterák a iný som ani nikdy neskúsila.

Tip č. 2

Jógový koberček. Toto bol do minulého roku môj favorit a nedala som naň dopustiť. Je veľmi príjemný na dotyk, vyrobený z bavlny a môžete nájsť rôzne farby a vzory, ale výber bohužiaľ nie je až tak veľký ako u klasických jógamatiek. Ne/Výhodou môže byť pre niekoho, že ho nejde vyčistiť po každej lekcii, ale zato je možné ho oprať v práčke.

Dajú sa nájsť aj koberčeky s tzv. protišmykovou vrstvou na spodnej strane, ktorá je lepivá. Mne sa to úplne neosvedčilo, lebo sa až príliš prilepil k podložke a potom sa ťažko odliepal. Cenovo sa pohybujú okolo 30 – 40 EUR (700 – 1 000 Kč). Jeden koberček mi väčšinou vydržal asi tak 3 roky, pri takmer každodennom cvičení a pravidelnom praní. Čo sa týka rozdielov medzi jednotlivými koberčekmi, myslím, že sú veľmi podobné, všetky sú vyrobené zo 100% bavlny.

Ja som používala koberček tak, že som ho rozprestrela na úplne obyčajnú jógovú podložku. Ale tradičný spôsob by bol cvičiť len na koberčeku, tj. koberček priamo na podlahe. Mne to takto nevyhovovalo – jednak sa koberček na podlahe kĺže (ok, dá sa kúpiť koberček s protišmykovou vrstvou, ale neviem si predstaviť to odliepanie z podlahy…) a jednak som až príliš cítila podlahu pod kolenami a bola tvrdá 🙂 Ja sa snažím si veci prispôsobiť čo najkomfortnejšie, tak preto tá podložka pod koberčekom.

Tip č.3

A to najlepšie na koniec! Moja nová najobľúbenejšia podložka – Liforme. Možno ste už o tejto podložke počuli, veľa jogínov ju vychvaľuje. Liforme je britská firma a ich motto je: „Jóga podložky od jogínov pre jogínov“. Je vyrobená z kombinácie eko-polyuretanu a prírodného kaučuku. Cenovo sa pohybuje okolo 150 EUR (3 700 Kč), prípadne viac za špeciálne edície.

Áno, cena je vysoká a pokiaľ len začínate s jógou, tak asi nemá zmysel investovať takú čiastku do podložky na cvičenie. Ale ak už cvičíte jógu dlhší čas a venujete sa práve dynamickejšiemu cvičeniu, kde oceníte stabilitu v náročných pozíciách, tak určite túto podložku odporúčam.

Musím sa priznať, že ja sama som váhala, či chcem investovať do podložky takúto sumu (a to som si nakoniec kúpila špeciálnu edíciu 🙂 ). Ja som dosť tradičná v niektorých veciach, a práve preto mi dlhé roky vyhovovalo cvičiť na jógovom koberčeku a úplne som neverila, že by som si na nejakej podložke vyrobenej „špeciálnymi technológiami“ zacvičila lepšie.

Ale úplne som si túto podložku zamilovala a inú už proste nechcem! Skvelo vás udrží v náročnejších pozíciách, vôbec sa na nej nekĺže a je na nej lepšia stabilita, aj keď človek nie je spotený. A tým ako sa  na nej človek cíti stabilne, tak sa v niektorých pozíciách dostane ďalej, prípadne v nich vydrží dlhšie. Pamätám sa, že keď som si na nej prvýkrát zacvičila, tak som mala pocit, akoby sa to cvičilo samo! 🙂

Predsa je tu ale jedna nevýhoda – povrch podložky je dosť háklivý na rôzne tekutiny/krémy/oleje. Ak sa pred cvičením napríklad nakrémujete alebo použijete niečo mastnejšie na telo/ruky, tak sa to do podložky vpije a zostane tam fľak. A tiež je potrebné dávať pozor na to, čím podložku čistíte, aby ste nezničili ten super špeciálny povrch a podložka si udržala protišmykovosť a priľnavosť.

Tak teda, to boli moje tipy na jógové podložky, na ktorých sa vám pri cvičení nebude šmýkať. Verím, že vám to pomohlo a prajem veľa krásnych chvíľ pri cvičení jógy 🙂

P.S. Nie, nepredávam podložky Liforme. Ale musela som vám o nej napísať, pretože je naozaj úžasná!

VIDEO O TIPOCH NA JÓGOVÉ PODLOŽKY NÁJDEŠ AJ NA MOJOM YOUTUBE >>>